Scriitorul Iulian Filip, într-o „escapadă” culturală la Bălţi

O expoziţie de pictură şi grafică a scriitorului Iulian Filip a fost inaugurată ieri în incinta Bibliotecii Ştiinţifice a Universităţii de Stat „Alecu Russo” din Bălţi.

Lansarea expoziţiei cu genericul „Crucile, cumpenele, merele şi Acasele Iuliene” s-a produs în prezenţa scriitorului Iulian Filip. Omul de cultură a vorbit unui public format din profesori universitari şi scriitori, studenţi şi liceeni despre simbioza poezie-culoare a celor 44 de tablouri expuse, artă în care poetul, graficianul şi pictorul Iulian Filip s-a regăsit.

Cu prilejul venirii sale acasă, la Bălţi, unde a absolvit Facultatea de Filologie, Iulian Filip şi-a lansat, pe lângă expoziţia de pictură şi grafică, volumele de poezie „Luna-i una”, „Poezia acasă”, „Fir întins” şi „Răscrucea întâmplărilor predestinate”. Despre calităţile textelor filipiene au vorbit profesorii universitari Maria Şleahtiţchi, Anatol Moraru, Margareta Curtescu-Abramciuc – voci cunoscute în literatura română contemporană, precum şi studenţi.

În atmosfera evenimentului cultural care s-a produs azi la Bălţi nu se putea să nu să se resimtă necesitatea unor întâlniri mai dese cu personalităţi care, astăzi, contribuie la creşterea culturii şi literaturii române de la noi: „Cum ţi-i să ştii ce dor ni-i de… voi?”…

Mihai Cimpoi despre Iulian Filip

Referindu-se la continuitatea tematică din cărţile poetului care, de la Bălţi, a pornit în magia cuvintelor şi a culorilor, reputatul critic literar Mihai Cimpoi scrie într-o analiză că „Iulian Filip dă dovadă de o imaginaţie frumoasă, jucându-se serios cu vorbele, inventând noţiuni şi categorii, înflorindu-şi fraza, „rampanizând-o”, făcând-o să „spumege”, să fie cu efect retoric, operând cu majuscule, cu rarefieri, sublinieri cu bolduri şi cu aldine, metafiorizând şi graficizând, ornamentând cu desene, sigle, semnături. Scrie jucându-se, aproximează, defineşte, ironizează şi o întoarce în serios, pune întrebări grave şi se autoîntreabă, constată trist şi se bucură luminos când e vorba de o faptă culturală bună (şi nu numai culturală; despre Paştele Blajinilor spune bunăoară că e „o luminoasă şi creştină întâlnire a noastră cu noi”), se dă în spectacol calamburistic, liric sau grav, dramatic, barochizează sau notează simplu, cu creionul, moralizează şi ascultă atent lecţiile altora”.

Scriitorul Iulian Filip s-a născut la 27 ianuarie 1948 în comuna Sofia, Drochia.

HotNews.md

Reclame

Despre bălţeanul
Blog despre oraşul Bălţi din Basarabia

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: