Iată de ce Bălţiul a ajuns cel mai rusificat oraş din Republica Moldova (slideshow)

Această prezentare necesită JavaScript.

Lumea des mă întreabă de unde m-am luat eu așa român în Bălți, dacă aici trăiesc atâția ruși și se vorbește în mare parte doar rusa. Păi logic, eu sunt născut aici, pe pământul nostru drag, și voi habar nu aveți cât de mult mă mândresc că anume Bălțiul a fost primul oraș și județ care în 1918 s-a proclamat pentru reîntregirea României Mari și, mai mult, bălțenii au semnat primii Actul Unirii. Acum da, mă doare că se vorbește limba rusă mai mult ca româna și că s-a ajuns ca și moldovenii din Bălți s-o vorbească, ca nu cumva să pară bâși, muli sau nikto în fața rușilor, scrie Dragoş Galbur în „Basarabia de după independenţă„.

Cum s-a întâmplat ca anume Bălțiul să fie cel mai rusificat oraș din dreapta Nistrului (excepție UTA Găgăuzia)

În 1944 la Bălți a fost inaugurată și pusă pe roate una dintre cele mai mari uzine din Moldova, posibil chiar cea mai mare. Uzina „Răut” era o uzină-gingant de tip sovietic cu 8000 de muncitori , numită „Lenin”, înainte de 1989, dar și astăzi locuitorii numind-o Uzina Lenin. A produs o mare varietate de componente pentru maşinile de construcţii, de uz casnic, pentru industrie, de la telefoane pîna la echipamente de sonar pentru submarinele militare sovietice. Din cauza lipsei unui personal calificat aici în Moldova, practic toți angajații erau aduși de prin toate colțurile URSS-ulu, oferinduli-se apartamente și construinduli-se case și cartiere întregi. Singuri calculați din 44 până-n 89 câte generații de muncitori sovietici au fost aduși la Bălți. Uite așa și au rămas toți în oraș, care venind cu familiile din URSS, care căsătorindu-se cu băștinașii și rusificându-i. Astăzi Bălțiul are cca 120.000 locuitori, dintre care cca 60.000 etnici ruși, un primar venit de prin fundul Ucrainei care nu știe nici-o pearjă în limba română și multe alte domenii rusificate pe care nu le mai poți schimba din păcate.

Cît despre Uzina Răut, din cauza schimbărilor rapide din societate, eşecul modelului sovietic al economiei planificate, incapacitatea conducerii, (obişnuită să execute doar ordinele primite „des sus”) de a se adapta la noile condiţii, baza producţiei a oraşului a degradat progresiv, astfel astazi este învechită, abandonată, sau vîndută la preţuri simbolice.

Și uite din cauza la blestemata asta de uzină și încă a câtorva factori, am vorbit toată copilăria afară în limba rusă și acasă într-o română vai și-amar de capul ei.

http://hotnews.md/articles/view.hot?id=7811

Reclame

Despre bălţeanul
Blog despre oraşul Bălţi din Basarabia

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: