De 9 MAI, democrații din Bălți au oficiat o slujbă religioasă la Troița în memoria prizonierilor unui lagăr uitat

Membrii Organizației municipale Bălți a Partidului Democrat din Moldova au început acțiunile de comemorare a celor căzuți în Marele Război cu o slujbă religioasă și depuneri de flori la Memorialul Victimelor celui de-Al Doilea Război Mondial de pe str. Nicolae Iorga, aflat sub patronajul democraților din „capitala nordului”.

„Da, a fost inițiativa Partidului Democrat, dar să știți că nu am luat și nu am privatizat această bucățică de pămînt. Din contra, este obligația întregului municipiu, a întregii societăți civile să aibă grijă de acest Memorial. De acum încolo, o să avem grijă, tot în așa măsură, ca cei care odihnesc aici să fie cinstiți și pomeniți”, a spus Cecilia Graur, președintele Organizației municipale Bălți a PDM.

Ion Bodrug, membru al Biroului Executiv Politic al PDM, membru al Consiliului Național al PDM, a rostit în fața publicului mesajul Președintelui Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu. Totodată, Ion Bodrug și-a exprimat gratitudinea față de toți cei care au avut de suferit din cauza celui de-Al Doilea Război Mondial. „9 Mai este o zi a reflecției, o zi în care fiecare dintre noi ar trebui să se gîndească la cei care au suferit sau au murit în timpul războiului”, a spus Ion Bodrug.

Ulterior, membrii PDM din „capitala nordului” s-au alăturat convoiului din centrul urbei, care a mers la mitingul organizat pe teritoriul Memorialulului din vecinătatea Uzinei „Răut”, unde au depus flori. ♦ HotNews.md

Despre bălţeanul
Blog despre oraşul Bălţi din Basarabia

3 Responses to De 9 MAI, democrații din Bălți au oficiat o slujbă religioasă la Troița în memoria prizonierilor unui lagăr uitat

 1. bălţeanul says:

  Iată ce scrie un comentator pe HotNews.md:

  DESPRE LAGARUL DE PRIZONIERI DIN BALTI S-A CAM UITAT

  Acum doua decenii, la 7 mai 1992, in lunca Rautului din partea de sud-este a orasului Balti, ziaristii saptamanalului Curierul de Nord din Balti, cu sprijinul autoritatilor de atunci cu mai putine pretentii comuniste, au instalat o Troita in memoria prizonierilor lagarului de la Balti. Lagar despre care, pana la acel moment lumea se temea sa vorbeasca ori nu cunostea nimic despre el. Tot ziaristii de la Curierul de Nord au aflat si au publicat amintiri ale martorilor aculari din care s-a aflat ca in lagar erau inchisi ostasi ai Armatei Romane care in 1944, dupa operatia Iasi-Chisinau, fiind prinsi in drum spre casa, au fost adusi aici. Supravietuitorii au povestit in paginile ziarului Curierul de Nord ca printre acestia erau mii de basarabeni, romani, maghiari, nemti, polonezi, chiar si rusi, si ca de aici, din lagarul de la Balti, prizonierii erau transportati in alte institutii de rpofil din fosta urss la muncui silnice sau la moarte. Dar foarte multi multi prizonieri si-au dat viata dupa sarma ghimpata a lagarului din Balti.

  Cel mai neomenesc detaliu, insa, este faptul ca Troita a fost data uitarii de catre autoritati si doar rudele celora ce si-au gasit moartea in acest lagar isi mai fac drum incoace pentru a depune flori la Troita.

 2. bălţeanul says:

  Veleriu Gorbul, jurnalist la fostul ziar „Cureierul de Nord” din Bălți, despre lagărul de prizonieri din Bălți, unde, în data de 7 mai 1992, a fost instalată o troiță în amintirea miilor de basarabeni, români, maghiari, nemți, polonezi, chiar și ruși, care au suferit și care au fost omorâți de către regimul comunist-sovietic în anii celui de-Al Doilea Război Mondial.

 3. ion says:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: