Ceva „aproape simbolic” a dat startul manifestărilor dedicate Zilei Naționale a României la Bălți

Această prezentare necesită JavaScript.

Celebrarea Zilei Naționale a României a început, în „capitala nordului”, cu ceva „aproape simbolic”, ceva ce ține de un veritabil act de diplomație. Asta a dat de înțeles consilierul diplomatic Radu Ciobotea, care, aseară, în incinta Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Bălți, și-a lansat volumul „Reportajul. Tehnici de redactare”.

Reportajul, definit în acest volum, oferă puncte de reper nu numai din jurnalismul autohton, dar şi din cel francez şi american. Radu Ciobotea a mărturisit că, pentru cartea lansată, a propus 5 titluri, unul dintre acestea fiind „Privirea și lumea”. „Reportajul.Tehnici de redactare” este prima sa carte tipărită în Republica Moldova.

„Cartea vrea să fie un îndrumar, un ghid pentru cei care practică și care vor să înțeleagă jurnalismul. Este o carte bine elaborată, bine concepută, bine structurată, bine organizată în interior. Este o carte care a avut ambiția să epuizeze un subiect, să-l pună pe masă și să-l facă să fie convingător pentru azi, pentru mâine și pentru poimâine”, a remarcat, în prezentarea cărții, prof. dr. Nicolae Leahu, scriitor și decanul Facultății de Filologie a Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți.

„Odată cu venirea diplomaților români la Bălți, lucrurile s-au schimbat în bine, or sunt acel factor catalizator care, într-un fel, dinamizează viața românească în această urbe și o fac numai prin organizarea unor manifestări de bună calitate și chiar și prin prestația proprie, ceea ce nu este puțin”, a menționat prof. dr. Anatol Moraru de la Universitatea de Stat „Alecu Russo”, pentru care volumul lansat este „de foarte bună calitate”. Mai mult, scriitorul Anatol Moraru consideră că șederea la Bălți a diplomatului Radu Ciobotea va intra și în „ceea ce se va numi istoria localității noastre, care cred că se va scrie, odată și odată, cu destulă competență și onestitate”.

„Mie mi se pare un lucru aproape simbolic ce se întâmplă aici. Și chiar este vorba de diplomație în a lansa acest volum. Nu vreau să vă rețin prea mult: cartea trebuie citită, nu este nici ușoară, nici grea. Depinde… Dacă dați examen din ea, devine grea; dacă nu, o puteți citi de plăcere. Cred că vă aduce punctele de reper de care aveți nevoie în teoria și istoria acestui gen și vă plasează cumva jurnalismul contemporan într-un context foarte larg, într-un context jurnalistic, politic, cultural cât se poate de larg. Cred că e vorba de mai mult de un manual. Vă ofer această carte care poate vă va fi de folos acum, poate o veți ține pe noptieră sau în bibliotecă 5 ani, 10 ani și la un moment dat veți avea nevoie de ea”, a relevat autorul Radu Ciobotea.

După lansarea cărții a urmat spectacolul „Ritmurile planetei pornind din România”, dedicat Zilei de 1 Decembrie, Ziua Națională a României. Manifestările culturale de aseară au fost organizate de Consulatul General al României la Bălți, în colaborare cu Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași și Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți.


Radu Ciobotea a fost redactor la publicațiile „Flacăra”, „Expres Magazin” și „Evenimentul zilei”. În perioada 1991-1999 a fost, în multe rânduri, corespondent de război pe fronturile din Slovenia, Croația, Bosnia și Kosovo. În prezent, este consul la Bălți. Cariera diplomatică și-a început-o în 2007, când a fost numit consilier diplomatic (comunicare și relații cu mass-media), în cadrul Ambasadei României de la Paris. Din 2006 până în prezent este redactor-şef, editorialist şi realizator al paginilor de politică externă ale săptămânalului „Diaspora românească”, tipărit la Londra pentru comunităţile româneşti din Marea Britanie şi Irlanda. A publicat volume de reportaje de război și comentarii politice. Este autor al romanului „Apărătorii”, care a avut un succes deosebit în România. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România. ♦ HN

Mai multe fotografii AICI.
Anunțuri

Despre bălţeanul
Blog despre oraşul Bălţi din Basarabia

One Response to Ceva „aproape simbolic” a dat startul manifestărilor dedicate Zilei Naționale a României la Bălți

  1. bălţeanul says:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: