Premieră în Basarabia! Filarmonica de Stat Iași cântă la Bălți

Prestigioasa Filarmonică de Stat Iași, România, a susţinut, în premieră, în Republica Moldova, la Bălţi, un concert cu genericul „Armonii de Iarnă”. 130 de membri talentaţi ai orchestrei au oferit publicului cele mai frumoase pasaje din lucrările lui G. Enescu, G. Musicescu, P.I. Ceaikovski, G. Verdi, J. Strauss şi alţi compozitori de renume.

Evenimentul a fost organizat, în parteneriat, de Consiliul Judeţean Iaşi, Primăria Municipiului Bălţi şi Asociaţia „Euroregiunea Siret-Prut-Nistru”.

Concertul a avut loc în ziua de 17 ianuarie 2014, după ora 17.00, la Palatul Municipal de Cultură.

„Ай СПОУК а литэл инглиш”

„Ай СПОУК а литэл инглиш (I SPOKE a little English!)”, a spus, la sfârșitul concertului vocal-simfonic, un tânăr prezentator de la Bălți, după ce și-a dat seama că muzicanții din Filarmonica de Stat „Moldova” din Iași nu i-au înțeles laudele, rostite în limba rusă. Și iată așa prezentatorul a legat imediat trei cuvinte într-o engleză zgârcită, pentru a se face înțeles.

E o prostie monumentală să trăiești în Moldova, să nu știi a lega două cuvinte în limba acestui pământ și să-i lauzi pe cei ca noi în limba lui Lenin, ca după asta să înțelegi că ești cum ești și să dregi busuiocul în limba unchiului Sam.

Prezentatorul rusofon le-a dat o palmă usturătoare tuturor în același timp: și muzicanților români, și bălțenilor, și basarabenilor (de vreme ce muzicanții din prestigioasa Filarmonică de Stat „Moldova” de peste Prut au cântat pentru prima oară în Republica Moldova).

Oare câți dintre cei peste 100 de muzicanți au regretat că au trecut Prutul după acest incident?

P.S. Concertul din seara asta a fost extraordinar. Mai jos vedeți mai multe secvențe video! 🙂

Deschiderea oficială a concertului

Tot ce am filmat la concert

Despre bălţeanul
Blog despre oraşul Bălţi din Basarabia

Lasă un comentariu