La Bălți a fost vernisată o expoziție a unui pictor uitat

Iurii Zaharovici

Pictorul Iurii Zaharovici. Autoportret

O expoziție de artă plastică semnată de pictorul Iurii Zaharovici, care ar fi împlinit astăzi 74 de ani, a fost vernisată duminică, 22 februarie, în incinta Pinacotecii „Antioh Cantemir” din municipiul Bălți. La eveniment au participat oameni de cultură din oraș.

Expoziția postumă cu lucrări de pictură a artistului foarte puțin cunoscut în Republica Moldova a fost inaugurată la inițiativa lui Nicolae Gherman, pictor publicitar la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți, fost coleg cu Iurii Zaharovici. „Am organizat această mică expoziție ca oamenii să vadă lucrările unui artist puțin cunoscut publicului”, a menționat, la deschiderea expoziției, Nicolae Gherman.

„L-am cunoscut mai mult de 40 de ani. Am fost și vecini. Om bun, inteligent, educat, citit, bun interlocutor. Despre el pot vorbi doar de bine. A fost unul dintre cei mai buni portretiști pe care i-a avut orașul Bălți. A pictat foarte mult. Și a dăruit multe lucrări. Fiind o fire modestă, niciodată nu a organizat la Bălți o expoziție cu lucrările sale”, povestește Victor Palii, pictorul-șef al Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Bălți.

Viorica Călăraș, colaborator științific la Pinacoteca „Antioh Cantemir”, își amintește cum, în anii ’90, pictorul Iurii Zaharovici își vindea unele picturi în preajma pinacotecii de la Bălți. „Am văzut că omul acesta, care nu a trăit în zadar, a avut o strânsă legătură cu oamenii de artă, cu pictori, cu artiștii Teatrului «Vasile Alecsandri» de la Bălți”, susține Viorica Călăraș.

Pictorul Iurii Zaharovici s-a născut la 23 februarie 1941, într-o localitate rurală din Bașkiria. A absolvit o școală de pictură din Astrahan. A activat în calitate de pictor publicitar la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” între anii 1992-2000, după care s-a mutat cu traiul în Ucraina, la Odesa. În cei 8 ani cât a locuit la Bălți, pictorul nu și-a expus niciodată lucrările în „capitala de nord”. Prietenii de la Bălți ai artistului uitat spun că, ultima dată, Iurii Zaharovici a vizitat Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți în 2013. S-a stins din viață toamna trecută, la vârsta de 73 de ani, în orașul Odesa. Pictorul Iurii Zaharovici a rămas în memoria unui cerc îngust de oameni de cultură de la Bălți.

Secvențe video din cadrul expoziției

Galerie de fotografii

HotNews.md

Despre bălţeanul
Blog despre oraşul Bălţi din Basarabia

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: